Forest House


Located on approximately 1800sqm of land in a northern Sydney suburb this residential project is defined by the protected turpentine and blue gum forest in which it is sited.

The spaces fall into a private and a public pavilion separated by a courtyard, which will form an all year round dining area. Each pavilion is crowned with a pod – one as a self-contained, separate access, design studio and one as a games and media room.

Every cue in the building is taken from the existing environment and the house is designed with integrated landscaping, including a roof garden, so that the bulk of the built form will eventually be absorbed back into the forest. All existing trees are to remain and indigenous planting will be used to encourage native animals to make their home within the property. Storm water will be harvested and used to maintain the garden.

The external walls will be clad in sandstone rock, recycled from site excavation, which will in time weather to a grey to blend in with the surrounds. As the house is in a designated fire zone the material mix responds to practical requirements, for example, the extensive use of glass brick for northerly light.

With many local properties being demolished for ill-conceived multi-storey apartments this is our small, ecologically considered gesture against what is becoming the status quo.
GROUND FLOOR
LEVEL 1
ROOF PLAN
Back to Top